Людям з порушення зору Звичайна версія

Підписано договір про передачу частини активів та зобов’язань ПАТ «ДІАМАНТБАНК» на користь АТ «ТАСКОМБАНК»

26.06.2017

23 червня 2017 року було підписано договір про передачу частини активів та зобов’язань неплатоспроможного ПАТ «ДІАМАНТБАНК» на користь приймаючого банку – АТ «ТАСКОМБАНК». За умовами угоди АТ «ТАСКОМБАНК» набув усіх прав та обов’язків боржника перед вкладниками (фізичними особами, у тому числі фізичними особами-підприємцями) неплатоспроможного ПАТ «ДІАМАНТБАНК» щодо повернення грошових коштів та сплати відсотків за договорами банківського рахунку/вкладу (у тому числі за іменними ощадними сертифікатами), у межах 200 тисяч гривень. Загальна сума переданих зобов’язань склала близько 1,1 млрд грн. При цьому сам ПАТ «ДІАМАНТБАНК» буде ліквідовуватись. Вкладники, залишок коштів на рахунках яких перевищує гарантовану суму відшкодування 200 тисяч гривень, мають подавати кредиторські вимоги до ПАТ «ДІАМАНТБАНК» за стандартною процедурою.

Щодо переданих зобов’язань

Підписання згадуваного договору означає, що усі вкладники неплатоспроможного ПАТ «ДІАМАНТБАНК», які не отримали гарантовану суму відшкодування під час виплат за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, надалі мають звертатися до АТ «ТАСКОМБАНК».

Звертаємо увагу, що угода з приймаючим банком відновлює дію договорів, укладених між ПАТ «ДІАМАНТБАНК» та вкладниками зі збереженням умов договорів – вид вкладу, валюта, відсоткова ставка, строк повернення тощо. Якщо строк повернення депозиту не настав, то достроково зняти кошти з вкладу можливо лише за умови, що така «опція» передбачена депозитним договором. Також нагадаємо, що відповідно до чинного законодавства, протягом тимчасової адміністрації відсотки за вкладами не нараховувались.

Перевірити наявність інформації про свої рахунки вкладники ПАТ «ДІАМАНТБАНК» зможуть, звернувшись до установ АТ «ТАСКОМБАНК».

Зобов’язання перед вкладниками у частині, що перевищують 200 тис грн, а також перед іншими кредиторами банку будуть відшкодовуватись Фондом у процесі ліквідації неплатоспроможного ПАТ «ДІАМАНТБАНК» у загальному порядку відповідно до черговості, передбаченої законом.  Відповідно до рішення Правління Національного банку України від 22 червня 2017 року № 394-рш «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ДІАМАНТБАНК» виконавчою дирекцією Фонду прийнято рішення від 23 червня 2017 року №2663, «Про початок процедури ліквідації ПАТ «ДІАМАНТБАНК» та делегування повноважень ліквідатора банку».

Детальніша інформація для кредиторів банку – за посиланням.

Щодо переданих активів

За умовами підписаного договору, на користь приймаючого банку АТ «ТАСКОМБАНК» також передано частину активів неплатоспроможного ПАТ «ДІАМАНТБАНК». Зокрема, мова йде про частину кредитного портфелю (переважно – кредити юридичних осіб), частину нерухомості разом із основними засобами, що у них знаходяться, та дебіторську заборгованість одного клієнта перед банком.

Для проведення ідентифікації, перевірки даних щодо обсягу належних виплат та отримання коштів вкладники ПАТ «ДІАМАНТБАНК» з 26 червня 2017 року можуть звертатись до установ АТ «ТАСКОМБАНК». В АТ «ТАСКОМБАНК» вкладникам необхідно пред’явити паспорт і документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер).

Нагадаємо, АТ «ТАСКОМБАНК» було визнано переможцем відкритого конкурсу серед попередньо кваліфікованих осіб, зацікавлених взяти участь у виведенні з ринку ПАТ «ДІАМАНТБАНК». Обраним та  найменш витратним способом виведення з ринку стало відчуження частини активів і зобов’язань на користь  приймаючого банку із подальшою ліквідацією неплатоспроможного банку. Від придбання перехідного банку (на що попередньо також заявився переможець конкурсу) АТ «ТАСКОМБАНК» добровільно відмовилось. Надання фінансової допомоги з боку Фонду гарантування приймаючому банку не передбачено. Під час тимчасової адміністрації вкладникам ПАТ «ДІАМАНТБАНК» за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, було виплачено 111,4 млн грн. При цьому загальна гарантована сума відшкодування вкладникам складає  1 239,8 млн грн.